Czekolada bez cukru

Składniki:

  • kakao bez dodatków i cukru
  • olej kokosowy bezzapachowy
  • erytrol (erytrytol), stewia, ksylitol

Z racji tego, że każdy lubi inna czekoladę – przedstawiony przepis jest bazą do każdej czekolady. Jeśli chcecie zrobić czekoladę gorzką to dodajecie więcej kakao, jeśli słodszą to więcej słodzika. Nie wstydzimy się maczać paluchów w masie czekoladowej i zmieniać jej według własnych upodobań.

Do masy czekoladowej można dodać też aromat do ciast, orzechy.

Przekładamy do miseczki kilka łyżek oleju kokosowego i dosypujemy kakao. Mieszamy tak długo aż olej połączy się się z kakao. Dodajemy zmielony wcześniej erytrol – można użyć do tego młynka do kawy 😉  Gdy wszystko jest dokładnie wymieszane, można przełożyć masę do pudełka lub foremki do lodu. Wkładamy foremkę do zamrażarki, a jak już solidnie stężeje to możemy przenieść ją do lodówki.