Dieta

Dieta w insulinooporności tak samo jak i dieta chorujących na cukrzycę, nie powinna zawierać węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym. Zaleca się spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym.
Indeks Glikemiczny zasadniczo dzielimy według zakresu wartości:

  • niski indeks glikemiczny (wartości poniżej 55)
  • średni indeks glikemiczny (wartości 56-69)
  • wysoki indeks glikemiczny (wartości powyżej 70)

Tabele produktów i ich indeksu glikemicznego można znaleźć na stronie dieta-ig.pl

Pamiętajmy, że IG  zależne jest od:

  • metody obróbki kulinarnej
    – produkty poddane obróbce termicznej, rozgotowane, zmielone czy rozdrobnione maja wyższy indeks glikemiczny)
  • dojrzałości owocu, warzywa (bardziej dojrzałe mają większe IG)

Insulinooporni oprócz spożywania produktów o niskim indeksie powinni:

  • usunąć z diety produkty, które szybko podnoszą poziom insuliny (soki owocowe, słodzone napoje, owoce suszone, słodycze oraz żywność przetworzoną). Zamiast cukru można stosować erytrol (erytrytol) do słodzenia – naturalny zamiennik cukru o IG=0, ksylitol o IG=7 lub stewię IG=3.
  • eliminować posiłki składające się z samych węglowodanów, ponieważ produkty posiadające białko, tłuszcz czy błonnik będą zmniejszać indeks glikemiczny dania
  • ograniczyć lub usunąć węglowodany w pierwszym posiłku dnia (jeśli już na czczo mamy podwyższony cukier we krwi)
  • ograniczyć liczbę posiłków w ciągu dnia. Jemy syto i nie często by wyrzut insuliny występował jak najrzadziej.
  • radykalnie ograniczyć produkty zbożowe, które uznawane są za wartościowe (w standardowej diecie zdrowego człowieka)
  • zadbać o aktywność fizyczną. Sport pomoże spalić zapasy węglowodanowe w mięśniach i wątrobie dzięki czemu spożywane w ciągu dnia węglowodany nie będę odkładane w postaci tkanki tłuszczowej.

3 najważniejsze zasady odnośnie diety:

  • jemy najwyżej 3 posiłki dziennie, ale solidnie i syto
    (nie przejmujemy się kaloriami i tłuszczem)

  • nie podjadamy

  • posiłki powinni się składać z produktów o wartości indeksu glikemicznego IG <55