Erytrol

Erytrol (erytrytol) – naturalna niskokaloryczna substancja słodząca. Zaliczany jest do alkoholu cukrowego. Jest to tzw. substytut cukru, który pozyskuje się z roślin lub skrobi. Do tej samej grupy zaliczany jest m. in. ksylitol, sorbitol, mannitol, glicerol.
Erytrytol to w 100% naturalny substytut cukru bez kalorii. Jest wykorzystywany do słodzenia, gotowania i pieczenia. Może być stosowany razem z posiłkami proteinowymi, ponieważ nie wywołuje reakcji insulinowej.
Słodzik ten nie powoduje próchnicy zębów i może być stosowany przez diabetyków. Po spożyciu jest szybko eliminowany z organizmu. Spożyty nawet w dużych ilościach nie ma działania przeczyszczającego. Osiąga 75% słodyczy cukry tradycyjnego.
Erytrol naturalnie występuje w owocach, w niektórych porostach i wodorostach, kukurydzy, winie jak również w sosie sojowym. Pozyskuje się go w procesie naturalnej fermentacji, podczas której pod wpływem drożdży (Yarrowia lipolytica) glukoza zostaje zamieniona właśnie w erytrytol.
Jako dodatek do żywności ma symbol E968.